Carmen

Carmen, de poepetende Golden Retriever   naar praktijkverhalen
 
 
Carmen, een mooie golden retriever van 6 jaar oud kwam rustig de praktijk binnen. Zij nam haar eigenaar, een in een houtje, touwtje jas geklede veertiger mee. Carmen bekeek de praktijk vlot en ging rustig liggen. Hier was duidelijk niets van haar gading te vinden. De eigenaar nam plaats op mijn, ook tot trap om te bouwen, houten stoel. Ik was benieuwd, wat de klacht zou zijn, omdat er zo op het eerste gezicht niet iets ernstigs met Carmen aan de hand leek te zijn. Na het opnemen van de algemene gegevens kwam het hoge woord eruit: “Als ik met Carmen buiten loop, is ze niet te houden als ze poep ziet. Ze vliegt er op af en schrokt het zo voor mijn ogen op. Het is gewoon te vies voor woorden. Ik word er helemaal niet goed van”. De eigenaar had allerlei tips uitgeprobeerd. Hij had gelezen, dat vlees, groente en eierkoeken het probate middel tegen poep eten zouden zijn. Ook had hij de adviezen van een gedragsdeskundige opgevolgd. Helaas, het was er niet minder van geworden en hij was nu zover, dat Carmen alleen nog maar aan de riem uitgelaten mocht worden. Toch zag hij ook wel in, dat dit op de lange duur ook niet de oplossing was. Via een vriendin had hij van mijn praktijk gehoord en zo hoopte hij, dat ik er misschien een oplossing voor had.
Nu is dit een klacht, die vaak voorkomt. De oorzaak is volgens mij het volgende: In de darmen van honden, net als bij ons overigens!, zitten bacteriën, die mee werken aan de vertering van het voedsel. Ze zijn bijzonder nuttig en hun functie is lang onderschat. Deze bacteriën, ook wel de darmflora genoemd, vermenigvuldigen zich in het lichaam en blijven zo in staat om mee te doen aan de spijsvertering. Door het eten van voedsel, waar bacteriën inzitten, wordt de darmflora ook aangevuld. Denk bijvoorbeeld aan vers vlees, yoghurt, kaas etc. Door nu een hond alleen droogvoer en/of blikvoer te geven komen er nooit verse bacteriën het lichaam binnen. Droogvoer en blikvoer zijn steriel. Anders zouden deze voedingsmiddelen te snel bederven! Als een eigenaar dus heel braaf is en nooit een tussendoortje “met bacteriën” geeft, kan een hond op de langere termijn een tekort aan darmbacteriën krijgen. Poep bevat echter veel darmbacteriën. Als je ze als hond niet van je baas krijgt, ga je dus zelf gewoon op jacht! Ik was benieuwd naar de voeding, die Carmen van de eigenaar kreeg. En inderdaad, hij gaf Carmen droogvoer en af en toe een blikje. Hij had begrepen, dat als er op een zak voer “compleet voer” staat er alles in zit, wat een hond nodig heeft. Natuurlijk verwende hij Carmen wel met tussendoortjes, maar dat waren meestal kauwkluiven, droge kaakjes en af en toe wat fruit. Iets anders durfde hij eigenlijk niet zo goed.
De oplossing voor Carmen was dus vrij eenvoudig: naast het droogvoer en blikvoer moest zij vaker voedsel met bacteriën hebben. Mijn voorstel was: elke dag een scheut yoghurt over het voedsel en zeker twee keer per week vers vlees. De eigenaar mocht echt wel wat ondeugender worden! Daarnaast leek het mij verstandig om direct te starten met een probiotica kuur voor een maand. Dit zijn capsules, waarin zeer veel darmbacteriën zitten. Zo wordt de darmflora in korte tijd weer in orde gebracht. Als je als eigenaar daarna zelf vaker voedsel met bacteriën geeft, verdwijnt de klacht meestal als sneeuw voor de zon! Na deze uitleg nam de eigenaar opgelucht afscheid. Twee maanden later belde hij me op: het ging prima met Carmen, ze kon weer los lopen!
Dit product, genaamd Orthiflor, kunt u on line bij mij bestellen.