Bobby

Bobby, de Boxer met ontlastingsproblemen   naar praktijkverhalen
 
 
Bobby, een boxer van 5 jaar hoorde ik in de gang kreunen, terwijl hij op me wachtte. Ik liet een andere patiënt uit en vroeg Bobby en zijn baas om binnen te komen. Met veel moeite stond Bobby op. Eigenlijk trok hij met zijn hoofd, hals en voorbenen zijn achterhand omhoog. Met een stijve gang kwam hij de praktijkruimte binnen. Het afstapje nam hij zodanig, dat zijn rug helemaal recht bleef. Enige beweging in het lenden gebied was in ieder geval niet zichtbaar. Nadat de eigenaar de halsband van Bobby had afgedaan, begon hij te vertellen over de problemen, die bobby had. Bij het uitlaten was Bobby al een tijdje een stuk minder enthousiast als vroeger. Tijdens het uitlaten had hij vaak de neiging om achter de eigenaar te gaan lopen in plaats van voor de eigenaar uit. Ook had hij wat meer moeite met het poepen. Hij bleef maar rondjes lopen, voordat hij eindelijk de juiste houding had gevonden. Als hij dan eenmaal goed stond, kwam er maar een beetje ontlasting uit. De rest “verloor”hij al lopende. Ook merkte de eigenaar, dat Bobby minder snel opstond en dat hij liever bleef liggen als er iemand thuis kwam. Bovendien hoorde hij Bobby vaak een soort kreungeluid maken als hij ging liggen. “Hebt u het misschien net gehoord? Zo net, toen hij hier in de wachtruimte ging liggen, kreunde hij ook”, zei de baas van Bobby tegen mij.

Het beeld, dat de baas van Bobby mij schetste was al heel duidelijk. Toch onderzocht ik Bobby ook nog uitgebreid. Hij bleek enorm gevoelig te zijn op zijn rug. Destijds waren er röntgenfoto's van de rug van Bobby gemaakt, waarop al tekenen van Spondylosis zichtbaar waren. Bobby had er toen nog geen last van. Maar nu was dat duidelijk wel anders.

Bij Spondylosis ontstaan er, meestal aan de onderzijde van de wervels, haken. Deze haken groeien langzaam naar elkaar toe. Zenuwen, komende vanuit het ruggenmerg, kunnen dan bekneld raken. Dit geeft verschillende reacties bij de honden, die er last van hebben. Het kan zelfs lijden tot verlammingsverschijnselen, vreselijke pijnreacties, maar ook tot de klachten zoals de baas van Bobby mij vertelde. Voor de behandeling van Spondylosis zijn er diverse mogelijkheden. De baas van Bobby wilde het liefst een behandeling zonder pijnstillers en ontstekingsremmers. Zijn vorige hond had deze medicijnen namelijk ook gehad en volgens hem was deze hond aan de gevolgen daarvan uiteindelijk overleden.

Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden om Spondylosis te behandelen. Acupunctuur is een enorm goede keuze voor deze klacht. Maar ook door middel van homeopathie is behandeling heel goed mogelijk. We spraken af om Bobby eerst met acupunctuur te behandelen en eventueel daarna te ondersteunen met homeopathische middelen. Na twee behandelingen liep Bobby weer voor de eigenaar uit. Na de derde behandeling was er een flinke terugval. Ik legde de baas van Bobby uit, dat dit vaker gebeurt. Meestal is het een terugval, die veroorzaakt wordt door spierpijn. Na de eerdere behandelingen gaat de hond zich beter voelen. Hij gaat dan meer bewegen met als gevolg deze spierpijn. Meestal duurt de terugval ongeveer drie dagen en daarna zet de vooruitgang zich weer voort. Inderdaad bleek dit het geval bij Bobby. Na nog twee behandelingen zijn we gestopt met de acupunctuur. De baas en Bobby waren zeer tevreden!