Shirley

Shirley, de allergische West Highland White Terrier   naar praktijkverhalen

*Dit verhaal over Shirley is alweer van een tijd geleden.
Vele jaren heb ik goede resultaten gezien van Efavet. Helaas is de samenstelling onlangs gewijzigd en blijken er vitamines uit de oorspronkelijke samenstelling verwijderd te zijn. De productie is van Engeland naar Zuid-Afrika verhuisd. De levering van dit product is de afgelopen periode problematisch geweest. Daarom heb ik besloten over te gaan op Efaskin. Dit product bevat alle essentiële vetzuren, mineralen en vitamines, ook de vitamines, die niet meer in Efavet zijn opgenomen. 
Efaskin is een Nederlands product.

Shirley was eens een trotse West Highland White Terrier. Maar van die trots was erg weinig over toen ze aan haar riem de praktijk binnen getrokken werd. Deze "madam” had er duidelijk geen zin in. Eenmaal binnen liet ze zien wat de problemen waren: zittend op haar achterwerk begon ze zich eerst met haar linker achterpoot flink te krabben op haar flank. Haar poot tikte hard op de plavuizen vloer, maar dat deerde haar duidelijk niet. Toen de rust was teruggekeerd wilde de eigenaar mij de klachten beschrijven, maar Shirley was van mening dat een demonstratie duidelijk meer vruchten zou afwerpen. En ja hoor, na het heftige krabben, begon ze nu uitgebreid haar voeten te likken. Zowel de bovenzijde van haar voorpoten als de onderzijde kreeg een uitgebreide beurt. Het gevolg was, dat de ondervoeten er rood uitzagen. Ook de haren van de ondervoeten waren niet bepaald wit meer te noemen. Het leek meer op een onbestemde kleur roze. Nadat Shirley, wederom met flink wat tegenzin, op de behandeltafel was gezet, kon ik haar eens goed bekijken. Het beeld beviel mij helemaal niet. Rond haar ogen was de huid enigszins gezwollen. De haartjes waren daar voor een groot gedeelte verdwenen. Bij de onderrand van haar mondhoeken zat een geïrriteerde plek. Ik vroeg de eigenaar naar deze plek. En inderdaad, Shirley gebruikte geregeld de kokosmat om daar haar mond aan af te vegen. Ook als ze niet gegeten had! Door het likken waren de ondervoeten licht gezwollen. De tenen stonden iets verder uit elkaar en tussen de tenen piepte ook verkleurde vacht uit. Niet dat het nog erg dik behaard was. De vacht was ter plekke al flink uitgedund. Nadat ik de voet had opgetild was ook daar de roodheid en de kaalheid van de huid overduidelijk. De lucht die van de ondervoeten afkwam was niet bepaald fris te noemen. De eigenaar vertelde mij, dat de vacht van Shirley na een regenbui nog lang nat bleef. Haar huid was droog en op een aantal plekken waren schilfers te zien. Ook stonden de haren op haar romp wijd uit. Maar de grootste klacht van de eigenaar was de jeuk. Daar werden ze thuis allemaal gek van en voor Shirley vonden ze het helemaal vreselijk. Eerst hadden ze haar behandeld met bijnierschorshormonen, maar daar had ze veel bijwerkingen van gekregen. Ze was enorm veel gaan eten en drinken en was in korte tijd 2 kilogram zwaarder geworden. Toen ze met de bijnierschorshormonen waren gestopt was de jeuk in alle hevigheid teruggekomen en nu hadden ze besloten om te kijken of ik wat voor Shirley kon doen.
Het beeld, dat Shirley vertoonde wordt Atopie genoemd. In het kort komt het er op neer, dat ze een overgevoeligheid vertoont voor " iets, dat in de lucht zweeft”. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huisstofmijten, pollen etc. Er ontstaat hierdoor een allergische reactie met als gevolg de flinke jeuk en huidproblemen. Voor een uitgebreide uitleg over Atopie kunt u kijken bij de ziektebeelden -huidaandoeningen- Atopie.
Voor deze aandoening is er een prachtige oplossing: Efavet* ! Dit is een voedingssupplement van essentiële vetzuren met vitamines en mineralen, dat speciaal ontwikkeld is voor honden en katten. Al heel veel jaren heb ik daar goede resultaten van gezien. Om resultaat te krijgen, moet Efavet* in ieder geval zes weken gegeven worden. De dosering is 1 capsule per 10 kg lichaamsgewicht. In deze tijd kan de huid zich herstellen en wordt er een goede vetlaag opgebouwd. Hierna kan de dosering verminderd worden. Meestal adviseer ik de eigenaar Efavet* op effect te geven na die eerste zes weken. Het is logisch, dat als een hond allergisch reageert op huisstofmijten, hij altijd de Efavet* zal moeten blijven slikken. De huisstofmijt is niet weg te bannen! Maar als een hond allergisch is voor graspollen, zal hij alleen in het voorjaar veel last vertonen. In dat geval kan de Efavet*verlaagd worden in najaar en winter. Zo kan de behandeling dus helemaal precies afgestemd worden op uw huisdier. Bij Shirley duurde het langer dan zes weken voordat er een goed resultaat te zien was. De eigenaar belde tussendoor nog een aantal keren op of dit wel echt de juiste therapie was. Shirley had nog zoveel jeuk! Maar ik vertelde hem, dat het heel logisch was, dat het bij Shirley zo lang duurde. Toen ze voor het eerst bij mij kwam, was haar huid er al heel slecht aan toe en ze had langdurig prednisolon (een bijnierschorshormoon) gebruikt, dat ook nog uit haar lichaam moest verdwijnen. Gelukkig was deze eigenaar bereid om ondanks alle tegenslag door te zetten. Na twee en halve maand ging het steeds beter. Inmiddels zijn we alweer ruim een jaar verder en de eigenaar geeft Shirley nog steeds elke dag 1 capsule Efavet *660. Het gaat momenteel erg goed met haar. Ze heeft een gezonde vacht gekregen. De eigenaar krijgt complimenten van andere hondeneigenaren over de glimmende vacht. Alleen kun je aan haar voeten nog geringe verkleuringen zien. Jeuk heeft ze nauwelijks meer. Natuurlijk jeukt ze wel eens, maar dat doet elke hond! De eigenaar van Shirley is heel tevreden met het resultaat. En Shirley? Toen zij laatst door haar baas werd meegenomen om de Efavet* te halen, stapte ze met opgeheven hoofd en zonder weerstand heel trots de praktijkruimte binnen! Interesse? U kunt dit product verkrijgen door op "bestellen" te klikken in het hoofdmenu. U komt dan bij de webwinkel, waar u via een winkelwagensysteem Efaskin (bij hoofdstuk huid) kunt bestellen.