Nieren en Urinewegen

Blaasontsteking  terug naar ziektebeelden 
 
Blaasontsteking
 
Bij honden komt een blaasontsteking regelmatig voor. Meestal zijn het teven, die er last van hebben. Dit komt omdat de plasbuis bij de teef veel korter is dan bij de reu. Bovendien zit de vulva bij een teef vrij dicht onder de opening van de anus, zodat eventuele bacteriën uit de ontlasting ook gemakkelijker dan bij een reu via de vulva en de plasbuis de blaas kunnen bereiken. Daarnaast plast een teef vaak zodanig, dat ze met haar vulva bijna de grond raakt, zodat ze ook op die manier door bacteriën besmet kan worden. Tegenwoordig zie ik ook steeds vaker, dat de blaasontsteking optreedt bij jonge, opgroeiende honden. Vaak zijn dit jonge honden van grote rassen, maar ook bij jonge honden van kleinere rassen heb ik de steeds terugkomende blaasontsteking gezien.
Bij de regulier werkende dierenarts wordt een blaasontsteking, die door bacteriën wordt veroorzaakt, behandeld door middel van een antibioticum. Een prima behandeling. Maar het wordt anders als de blaasontsteking vaak terugkomt of pas na een heel lange antibioticum kuur verdwijnt, terwijl er anatomisch verder niets met de hond mis is.

In dat soort gevallen behandel ik de hond met homeopathische middelen en/ of natuurlijke Vitamine C.
Voor de jonge, opgroeiende hond geldt het volgende: door de groei heeft de hond veel voedingsstoffen nodig. De meeste diervoeders leveren dit ook, maar toch is het mogelijk, dat uw hond tekort komt. Vitamine C, die een hond ook zelf kan maken, is water oplosbaar en wordt in de urine uitgescheiden. Normaal heeft een hond een zure urine. Alleen vegetarisch gevoede honden kunnen een basische urine hebben. Maar zodra een hond ook vlees binnenkrijgt, wordt zijn urine zuur. Let op: ook hondenbrokken bevatten vlees, zodat ook in dat geval de urine zuur hoort te zijn. De zuurtegraad, die ook wel pH wordt genoemd, kan door middel van een laboratorium-stik, die in de urine wordt gedoopt, gemeten worden. Een zure urine betekent, dat de pH lager dan 7 is. Dus bij een gezonde hond, die gewoon voedsel krijgt, hoort de pH lager dan 7 te zijn. Wat is nu mijn ervaring? Bij de jonge, opgroeiende hond, die vaak last heeft van een blaasontsteking, is de pH van de urine juist hoger dan 7! Dus basisch en niet zuur!
Bacteriën kunnen in een basische urine heel goed groeien en een blaasontsteking veroorzaken. Een antibioticum kuur doodt de bacteriën, maar omdat de urine niet zuur is, kan na enige tijd weer een besmetting plaatsvinden. En hup, daar heb je dan weer de volgende blaasontsteking. Want juist aan zuur hebben de meeste bacteriën een hekel.
Nu is Vitamine C een zure vitamine. Zoals net beschreven wordt Vitamine C uitgescheiden via de nieren in de blaas. Het zorgt er dus voor, dat de urine zuur wordt. Bacteriën houden niet van een zure omgeving en gaan dood, zodat ze geen blaasontsteking kunnen veroorzaken. Voor jonge, opgroeiende honden adviseer ik altijd extra toevoeging van natuurlijke Vitamine C bij hun voeding.

Voor de volwassen hond met terugkerende bacteriële blaasontsteking geldt deels bovenstaand verhaal. Vaak zie ik in de praktijk echter, dat de urine van deze honden blaasgruis bevat. Dit is te zien door het zogenaamde sediment van de urine onder de microscoop te bekijken. Blaasgruis in de blaas wervelt bij elke druppel urine, die van de nier naar de blaas wordt getransporteerd op. In feite werkt het blaasgruis als glassplinters. De binnenwand van de blaas wordt door het gruis beschadigd. Hierdoor verliest de hond bloed bij de urine, maar is de kans op besmetting door bacteriën ook heel groot. De bacteriën kunnen namelijk heel goed groeien op een beschadigde binnenwand. Op deze manier ontstaat dus weer een blaasontsteking. De behandeling van een blaasontsteking door blaasgruis begint met de juiste voeding. Er zijn verschillende soorten blaasgruis, die allemaal op een andere manier behandeld dienen te worden. Mocht uw hond last hebben van zogenaamde struvietkristallen, ook wel triplefosfaat kristallen genoemd, dan kunt u naast een dieet ook natuurlijke Vitamine C geven. Dit als ondersteuning van het dieet. Mocht ondanks de dieetvoorschriften, de blaasontsteking terugkomen, dan behandel ik de hond met homeopathische middelen. Er zijn heel veel homeopathische middelen, die hiervoor ingezet kunnen worden. Het in te zetten middel is zeer afhankelijk van de specifieke klachten van uw hond. In mijn webwinkel heb ik diverse homeopathische middelen beschreven, die bij een blaasontsteking te gebruiken zijn.
De natuurlijke vitamine C is on line bij mij te bestellen.
 (naar boven)