Spijsverteringsstelsel

Poep eten   (terug naar ziektebeelden)
 
Bij honden komt het eten van poep vaak voor. Dit geeft vooral bij de eigenaar veel weerzin. Bovendien zijn de honden vaak heel kieskeurig in welke poep ze wel of niet eten en dan heb ik het niet over paardenpoep, want dat blijft voor elke hond een delicatesse! Ze ruiken aan de door hun gevonden poep en lopen soms met de neus in de lucht verder naar een beter ruikende hoop. Tot ze de hoop van hun dromen vinden en binnen een tel is deze verorberd!

Veel tips worden gegeven om dit probleem aan te pakken. Gedragscursussen en andere voeding met vlees, groente en eierkoeken worden vaak als oplossing aangedragen. Dit probleem wordt echter meestal veroorzaakt door een te geringe of afwijkende darmflora. De darmflora bestaat uit de zogenaamde darmbacteriën. Deze bacteriën werken mee aan de vertering van het voedsel. Ze zijn bijzonder nuttig en hun functie is lang onderschat. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich in het lichaam en blijven zo in staat om mee te doen aan de spijsvertering. Door het eten van voedsel, waar bacteriën inzitten, wordt de darmflora ook aangevuld. Denk bijvoorbeeld aan vers vlees, yoghurt, kaas etc. Door nu een hond alleen droogvoer en/ of blikvoer te geven, komen er nooit verse bacteriën het lichaam binnen. Droogvoer en blikvoer zijn namelijk steriel. Anders zouden deze voedingsmiddelen te snel bederven! Het gevolg kan zijn, dat er op een gegeven moment te weinig darmbacteriën aanwezig zijn. Aangezien er in poep darmbacteriën zitten, zal een hond met een tekort aan deze darmbacteriën poep gaan eten. Het is wel zo, dat niet elke poep lekker wordt gevonden. Mensen poep is zeer favoriet en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid darmbacteriën, die er in zitten. Wij eten zeer gevarieerd en ook vaak voedsel, waar veel bacteriën inzitten. Onze ontlasting bevat dus een ruime hoeveelheid. Ook katten krijgen vaak verse vis en vers vlees. Daarom is kattenpoep ook interessant. Poep van een hond, die ook alleen maar droog- en blikvoer krijgt, is niet lekker en die drol wordt dus overgeslagen!
Een andere reden voor het poep eten is als de hond een antibioticum kuur heeft gehad. Antibiotica zorgen ervoor, dat bacteriën worden gedood of in hun groei worden geremd. Maar de darmbacteriën krijgen ook een dreun van deze pillen, ook als deze bijvoorbeeld voor een blaasontsteking zijn bedoeld. Zodra de pillen in het maagdarmkanaal komen, krijgen ook de darmbacteriën er een klap van.
Dus heel vaak zie je dat honden poep gaan eten na een antibioticum kuur. Helemaal is dit het geval als uw hond langdurig met antibiotica is behandeld. Vaak zie je dat ook al aan de ontlasting van de hond. Die wordt steeds dunner!

De oplossing van dit probleem is niet zo ingewikkeld. De darmbacteriën moeten weer worden aangevuld. Dit is mogelijk door zogenaamde probiotica aan uw hond te geven Ook voor ons komen er steeds meer van dit soort producten op de markt. Denk maar aan fivit, actimel, activia en yacult. Dit zijn allemaal producten om onze darmflora gezond te houden. Zelf geef ik de honden gedurende 1 maand Orthiflor mee. Daarnaast moet de hond ook vaker voedsel krijgen, waar bacteriën inzitten. Dus verse producten, die het liefst elke dag bij het eten worden gegeven. Meestal is een scheut yoghurt al heel effectief. Vaak is na een maand het probleem opgelost. Mocht dit niet het geval zijn, dan geef ik voor nog 1 maand deze kuur mee.

U kunt Orthiflor on line bij mij bestellen.  (naar boven)